De teelt van asperges

Van half april tot en met 24 juni kun je bij ons in de winkel verse asperges kopen. Wij zijn meer dan een jaar bezig geweest om de asperges die u dit jaar in de winkel koopt, zo lekker mogelijk te maken. Hoe dit proces in z’n werk gaat?

In maart planten wij de aspergeplanten, zodat ze vervolgens de rest van het jaar kunnen groeien. Per hectare planten wij ongeveer 25.000 planten. Het eerstvolgende jaar mag er vanaf april een klein beetje van dit perceel gestoken worden (een verwachte oogst van ongeveer 1.500 kg). Dit doen wij tot 10 mei.

Het tweede jaar mogen we meer van deze oogst steken, namelijk 3.000 kg. Het oogsten vindt plaats tot begin juni. Het derde oogstjaar mag het veld met asperges volledig gestoken worden tot 24 juni. 24 juni zit rond de langste dag van het jaar, dus daarna mag er niet meer gestoken worden, aangezien de plant nog veel zonlicht nodig heeft om te hergroeien voor het volgende oogstjaar.

Op de aspergebedden ligt folie. Dit is een plastic dat aan één kant wit en aan de andere kant zwart is. Is het koud buiten dan ligt de zwarte kant boven. Is het warm dan ligt de witte kant boven. De zwarte kant trekt warmte aan en de witte kant stoot de warmte af. Op deze manier heb je nagenoeg geen violette asperges meer want de folie is lichtdicht. Daarnaast hoef je hierdoor maar 1 keer per dag te steken, de asperges kunnen gerust boven de grond uitkomen. Bij een lage temperatuur is het zelfs mogelijk om om de dag steken.

Zodra de asperges gestoken zijn, gaan ze op het veld meteen in het water. Dit is om de kwaliteit te behouden. Eenmaal in de schuur gaan alle asperges nog zes uur in het water om ze vocht op te laten nemen en ze te koelen.

Als de asperges zes uur gekoeld zijn, zijn ze klaar om te sorteren. Wij werken met een volautomatische kleurensorteerder. Door middel van een camera wordt bepaald bij welke sortering de asperge terecht komt. Hierna liggen de asperges in onze winkel of gaan ze naar de veiling van The Greenery. Ons bedrijf is Global G.A.P. gecertificeerd. Dit houdt in dat wij telen en oogsten volgens zeer strenge normen.

Wist u dat?

Wij ieder jaar vanaf april onze zelfgeteelde asperges verkopen? Wij verkopen verschillende soorten witte asperges, die u bij ons zowel geschild als ongeschild kunt kopen. Naast de verkoop van onze zelfgeteelde aardbeien en asperges, kunt u gedurende het hele jaar in onze winkel ook terecht voor aardappelen, groenten, fruit, scharreleieren en zuivel.